פטיפונים

המדריך לרכישת פטיפון

כל מה שחשוב לדעת


מי ידע שפטיפונים ותקליטי ויניל יהיו בסביבה גם מאה שנים לאחר שהומצאו? עסקי מכירות הפטיפונים לא רק עובדים, נראה שהם ממש משגשגים. אולי זה המגע האורגני של הויניל, הפעולה הפיזית של הנחת המחט על התקליט או הצליל החמים והעשיר שהמדיה הדיגיטלית פשוט לא יכולה להפיק.

בין אם אתם חדשים בתחום האודיו האנלוגי ובין אם אתם ותיקים אמתיים, יכול להיות שיש לכם שאלות לגבי חלקי חילוף או שאתם צריכים מידע לגבי איזה פטיפון נכון עבורכם. ערכנו עבורכם כמה טיפים שיסובבו את התקליט שלכם.

                                                                                                                                                                              

האם לרסיבר שלכם יש כניסת "פונו"?

דבר ראשון בדקו כי לרסיבר/מגבר שלכם ישנה כניסת פונו- זו כניסה שנראית כמו RCA אך מאפייני האות החשמלי בה מותאמים במיוחד עבור פטיפונים. ההתנגדות החשמלית של כניסה זו גבוהה במיוחד ולכן לא ניתן לחבר דרכה מקורות אודיו אחרים כמו בכניסת RCA סטנדרטית המיועדת לחיבור של נגני CD, נגני MP3 וכו'.

במידה והריסבר שברשותכם אינו כולל כניסת פונו יעודית לפטיפונים תצטרכו לחבר את הפטיפון שלכם דרך קדם מגבר לפטיפון המתאים את הסיגנל הנשלח מהפטיפון לכניסת אודיו סטנדרטית. שמיו לב כי בפטיפונים שיוצרו בעשור האחרון בהרבה מקרים כבר קיים קדם מגבר מובנה בפטיפון עצמו, בדקו את מפרט המכשיר שברשותכם ובמידה והוא כולל קדם מגבר דאגו להפעיל את הפונקציה הזו כאשר אתם מתחברים לכניסה שאינה פונו ברסיבר שלכם.


מהו סוג ההתקן של ראש הפטיפון?

אחרי שחיברתם את הפטיפון לרסיבר, הצעד הבא הוא להבין איזה סוג התקן ראש יש לפטיפון שלכם. רוב הראשים מגיעים עם התקן סטנדרטי. התקן סטנדרטי מחבר בצורה טובה ויעילה את הראש לזרוע על ידי 2 ברגים אנכיים במרווחים 1/2 אינץ’ וכולל ארבע מחברי פינים קטנים לחיבור כבלים שעוברים בזרוע.  לתקן מסוג P-mounts יש ארבע מחברי סיכות דקות שנכנסים ישירות לתוך הזרוע יחודית שמיועדת להתקן מסוג P-Mount בלבד.

ראשי פטיפון  לא מחזיקים מעמד לנצח ויש צורך להחליף אותם מדי פעם בפעם. אז אם לא החלפת את ראש הפטיפון שלך כבר כמה שנים, ייתכן שעכשיו הזמן לעשות זאת. הסיבה לכך היא, כי עם הזמן, ראשים  מאבדים מהרגישות שלהן, ואף על פי שהם עדיין עובדים, הם לא מספקים לך את הביצועים הטובים ביותר שהפטיפון שלך יכול להפיק.

מחירי הראשים מגוונים. הסכום שתוציא על ראש לרוב יהיה תלוי בסכום שהוצאת על הפטיפון. זה לא יועיל לך להתקין מחסנית יקרה מאוד על פטיפון זול, מחסנית במחיר בינוני תעבוד בסדר גמור. אם יש לך פטיפון באיכות גבוה יותר, תוכל להפיק תועלת רבה מהשקעה בראש יקר יותר, שיבטיח כי תקבל את הביצועים האיכותיים ביותר מן פטיפון שלך.

 

ראש פטיפון מסוג-MM לעומת CM.

 

אחרי שהבנו את סוג הראש הקיים בפטיפון ובמידה והוא זקוק להחלפה נבחין בין שתי קטגוריות עיקריות של ראשים הקיימים בשוק, לכל אחת מן יתרונות וחסרונות משלה אותן כדאי לשקול לפני הרכישה בהתאם לדרישות שלכם.

שתי הקטגוריות הינן, ראשים מסוג- MM - Moving Magnet Cartridges וראשים מסוג- -MC Moving Coil Cartridges, כעת נעמוד על השוני הטכני בין שני סוגי הראשים הללו.

Moving Magnet Cartridges,

ראש מגנט נע (MM) הוא אולי הראש הנפוץ ביותר בשוק. בעיצוב זה, מגנט מחובר לצמיתות לקצה הזרוע וממוקם בין שתי קבוצות של סלילים קבועים. תצורה זו יוצרת גנרטור אלקטרומגנטי זעיר מאוד. כאשר מחט הפטיפון עוברת בחריץ התקליט, התנועה נעה במעלה הזרוע, מזיזה את המגנט בין הסלילים, ובכך מייצרת זרם. סוגים אלה של ראשים הם פשוטים מכנית, נוטים להיות פחות יקרים ומצריכים שימוש בקדם-מגבר פונו בודד בלבד כדי להגיע אל רמת הצליל הנכונה. אולם, ראשי MM הם קצת כבדים  יותר מעיצובים אחרים, מה שגורם להם להפעיל לחץ מעקב חזר יותר על התקליט והכך לגרום לשחיקה או בלאי גדולים יותר של הויניל. בנוסף, ישנם מאזינים המוצאים כי הלחץ הזה יכול להשפיע לרעה על האיכות הקולית של הויניל.

Moving Coil Cartridges,

ראש סליל נע  (MC) בשימוש בטכנולוגיה זו עיצוב הראש קצת יותר מסובך. בעיצוב זה יש סלילים המוצמדים לזרוע, כאשר המגנט מקובע בסמוך. כאשר מחט הפטיפון עוברת בחריץ התקליט, התנועה נעה במעלה הזרוע, מזיזה את המגנט בין הסלילים, ובכך מייצרת זרם. עיצוב זה הוא המועדף על ידי אנשים מסוימים בשל הראש הקל יותר, הגורם פחות בלאי לויניל, והוא נחשב לעיצוב המפיק את הקול המדויק ביותר. עיצוב מסובך זה הוא קצת יותר קשה לייצור ועל כן עולה יותר כסף. בנוסף, הסלילים קלי המשקל יש הספק נמוך מאוד ולכן עשויים לדרוש שלב מגבר נוסף. הם גם רגישים לזמזום ולרעש.

הצג כ- גריד תצוגה רשימה

9 פריטים

לכל עמוד
הגדר מיון בסדר יורד
הצג כ- גריד תצוגה רשימה

9 פריטים

לכל עמוד
הגדר מיון בסדר יורד
whatsapp